От това лято Шел ще добива нефт в Северния ледовит океан

USA ALASKA DUTCH HARBOR 5AUG12 - Greenpeace boat crew protest at Shell drill ship Noble Discoverer anchored near Dutch Harbor, Unalaska, Alaska.Photo by Jiri Rezac / Greenpeace© Jiri Rezac / Greenpeace

Shell Gulf of Mexico, Inc. получи условно одобрение от администрацията на Обама да добива нефт и газ в Северния ледовит океан.

Това е голяма победа за петролната индустрия, чийто представители се стремят от години да „пробият“ в Чукотско море,  където се смята, че има огромни залежи от нефт и газ.

Според  Абигеъл Рос Хупър, директор на Бюрото за управление на океанската енергия,  потенциалното проучване на Чукотско море е внимателно обмислено и са взети всички необходими мерки за защита на екосистемата и на значимите социални и екологични ресурси на региона.

Това решение е съкрушителен удар за еколозите. Според природозащитниците евентуален инцидент ще има много по катастрофални последици от петролния разлив в Мексиканския залив през 2010г., където загинаха 11 души, а милиони барела петрол бяха излети във водата.

Еколозите не смятат, че компанията Шел е доказала, че може безопасно да добива нефт в Чукотско море, а дори и от бранша признават, че това е едно от най-опасните места в света.

Морето е основен миграционен път на много морски бозайници, включително полярен кит и моржове, а най-близката станция с оборудване за реагиране при разлив е на повече от 1000 мили.

Това е и една от основните причини да се провеждат демонстрации против добива на нефт от Шел в Северния ледовит океан.