Новини

ЗАСАДИХА НОВА ГОРИЧКА В СТОЛИЧЕН ПАРК

zasajdane_zaimov_1

Нова горичка стана част от озеленяването на столичния парк “Ген. Владимир Заимов”. Столичани вече ще могат да се наслаждават на повече зеленина, докато се разхождат по алеите на централния парк. Инициативата е част от проведените наскоро награди за отговорно отношение към околната среда BG Green Awards 2015, организирани от списание GoBIO и b2b Magazine. Общо 34 широколистни и иглолистни дървета бяха закупени и засадени от фирмите-носителки на престижните призове, както и от партньори на събитието.

Силният продължителен дъжд не беше достатъчна причина, за да откаже първите носители на призовете BG Green Awards да осъществят планираното засаждане. Така паркът се сдоби с дървесен фонд, старателно засаден от Мтел, Българо-американска кредитна банка, Кауфланд България, Микас, Квят, Зелена ферма, ДеКони, Юнайтед Партнърс, SGS България, Ивел стил М, Калоян Илиев, списание GoBIO и b2b Magazine.

ЕКОЛОГИЧНО ОТГОВОРНИ ФИРМИ ГРАБНАХА ЗЕЛЕНИТЕ НАГРАДИ

DSC_0735_2

На официална церемония в столичния гранд хотел Радисън Блу бяха раздадени първите по рода си зелени награди BG Green Awards 2015.Призовете BG Green Awards 2015 за бизнес компании са уникални по своята същност, защото за първи път две водещи в сферата си национални печатни издания b2b Magazine и списание GoBIO обединяват усилия и опит в провеждането на един национален конкурс за български зелени награди.

BG Green Awards 2015отчитат не само екологичните показатели, но и реалното зелено корпоративно поведение на компаниите и служителите. Компетентното жури награди екологично отговорни фирми.

Първо място в категорията „Голяма фирма“спечели Пощенска Банка, второ – Нестле България АД,а трето – Кауфланд България ЕООД Енд КО КД. В категория „Средна фирма“ първото място заеТоп груп Плюс ООД, като „Малка фирма“ беше отличена Индустриал Партс ООД, а като „Микропредприятие“ – Микас ООД. Победител в категорията „Комуникационна агенция със зелен проект“ стана ДеКони ООД. Със специална награда за „Био ферма“ си тръгнаха от Зелена фермаЕООД, за „Глобална еко политика“ – СЖС България ЕООД, а с приза „Ние, хората” – Калоян Илиев.

Церемонията по награждаването протече в присъствието на представители на български и международни екологични организации, на министерства и общини. За доброто настроение настроение на гостите се грижиха нашумелите музикални експериментатори от Balkan Scientists.

Победителите си тръгнаха с почетни грамоти, статуетки, множество предметни награди и прекрасни спомени от високото признание за отговорното им отношение към съхраняването на природата и нейните ресурси.

Дронове прелитат над посевите в САЩ

дронове

Безпилотните летателни апарати са използвани предимно от армията за разузнавателни цели и използването им с търговски цел е забранено от закона.

Въпреки това земеделците ги използват, за да събират информация за състоянието на техните посеви. Поради все по-честото им използване се обмисля възможността те да бъдат легализирани, а пилотите, които ги управляват от земята да трябва да притежават необходимите сертификати.

Дроновете могат да бъдат използвани и от строителни работници, пожарникари, режисьори и други, но малцина са толкова развълнувани от тази технология като земеделските производители.

Седем проекта получиха финансиране от Мтел еко грант 2015

Mtel eco grantПроекти на три училища, две читалища и две екологични организации спечелиха финансиране от седмото издание на Мтел еко грант. Грантът всяка година подпомага безвъзмездно идеи за възпитание в опазване на околната среда от цялата страна. Той е част от програмата за социална отговорност на компанията „Природа с бъдеще“.

Седемте проекта ще си поделят бюджета на програмата, който през тази година е над 40 000 лева, като максималната стойност на отпусканите средства за един проект е до 8 000 лева.

Финансиране ще получат Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново, Основното училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Горно Езерово“ и Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Н. Вапцаров“ в село Средище, община Кайнарджа.

Журито на Мтел еко грант хареса също проектите на две читалища – в град Рила („Христо Ботев“) и в село Смилян, община Смолян („Асен Златаров“). Природозащитните организации, чиито проекти спечелиха финансиране от гранта, са „Българско дружество за защита на птиците“, клон Свищов и клона на Сдружение „Зелени Балкани“ от Пловдив.

Критериите за оценка на кандидатурите бяха качество и бюджет на проекта, предвидени резултати и ефект, както и капацитет на организацията, която го предлага.

Проектите бяха оценени от зам.-министъра на образоването и науката Ваня Кастрева; Евгения Друмева, главен редактор на Нетинфо; Константин Вълков, програмен директор на „Дарик радио”; Събина Панайотова – популярен блогър; Стефан Аврамов, еколог от Българската фондация биоразнообразие; Елица Баракова, директор на фондация „Помощ за благотворителността в България“; Милен Атанасов, журналист в БНТ и Христо Даскалов, директор Управление на доставките, логистика и операции Мтел.

Природа с бъдеще” е ежегодна дарителска програма, която финансира малки, но стойностни идеи в областта на екологията. Осъществява се със съдействието на фондация „Помощ за благотворителността в България”.

Audi произведе дизел от въздух и вода

SF oil

Изследователскотоподразделение на Audi в Дрезден, произведе първата експериментална партида от синтетичено дизелово гориво, използвайки само възобновяеми енергийни източници, вода и CO2.

Значението на промишленото производство на e-diesel с пълен отказ от нефт показва факта, че на представянето на горивото дойде лично на министъра на образованието и науката на Германия. Колата му веднага бе заредена с новото дизелово гориво (с негово съгласие).

Технологията на производствения процес не е толкова трудно, ако е налице “безплатна” електроенергия ( получена от слънцето и вятъра). Първоначално, водните пари, чрез високотемпературна електролиза се разделят на водород и кислород (при 800 ° С).

След отстраняване на въглеродния диоксид от въздуха, който си взаимодейства с водород на два етапа при висока температура и налягане. Първо, той е сведен до CO, а след това от CO и H2 се синтезира синтетичен аналог на нефта. Него го разделят на фракции по същия начин като конвенционалния нефт. Страничения продукт – кислород – се освобождава в атмосферата.

За разлика от нормалния дизел, e-diesel има прозрачен цвят.

С търговската реализация на проекта ще бъдат ангажирани в новия стартъп SunFire, създаден с участието на Audi като ексклузивен партньор. Според изчисленията на инженерите, цената на           e-diesel ще му позволи да се продава на печалба в рамките на 1-1,5 евро за литър, въпреки че крайната цена зависи силно от стойността на електрическата енергия. Въпреки, че е “зелена”, тя е скъпа.

Дрезденския експериментален завод планира да произвежда 160 литра дизелово гориво на ден през следващите няколко месеца. Следващата фаза ще е да се построи по-голям завод.

 

Франция поощрява шофирането на по-малко вредните за околната среда автомобили

коли - Франция

„Сертификат за качеството на въздуха“  в различни цветове ще стои на предните стъкла на автомобилите. Тези, които са най-щадящи за околната среда ще бъдат „наградени“ със зелена лепенка, която ще носи много привилегии за шофьорите, като например достъп до специални зони, свободно движение в бус лентите и безплатно паркиране.

В някои от големите градове във Франция ще бъдат обособени зони с ограничено движение и само автомобилите със зелени лепенки ще имат достъп до тях.

Правителството ще  се бори със замърсяването на въздуха като за целта ще се стреми да спре от движение всички дизелови автомобили от преди 2005 г., които нямат необходимите филтри.

Също така ще бъдат предложени премии от 10 000 евро при закупуването на електрическа кола и от 6 500 евро при покупката на презареждащ се хибрид, които да заменят старите дизели.

Енергетика или екология?

obamaСлед като президента Обама се зае сериозно с климатичните промени и предложи агресивни нови правила за намаляване на въглеродните емисии, като основна причина за глобалното затопляне, сега той се опитва да подсигури ползите на САЩ от новооткрития петрол.

Но относно последните решения, някои от петролните компании и топ експертите в областта на енергетиката се съгласяват с природозащитниците, че добиването на нефт в Арктика ще разстрои баланса и ще изложи на риск екологичното наследство на Обама.

Има ли избор президента Обама? Според  неговите съветници администрацията не е имала друг избор освен да даде разрешение, защото в противен случай имало риск Шел да прояви претенции по съдебен път, като не било изключено последиците да са за сметка на данъкоплатците.

МС одобри 3,5 млрд. лв. за ОП „Околна среда 2014-2020“

Ivelina Vasileva

Кабинетът одобри окончателния вариант на ОП „Околна среда 2014-2020“. Следва програмата да бъде одобрена и от ЕК и още днес ще бъде изпратена за окончателно потвърждение в Брюксел, обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева след заседанието на МС. „Ресурсът на оперативната програма възлиза на 3,5 млрд. лв., които ще бъдат насочени за подобряване на инфраструктурата във ВиК сектора, управлението и монторинга на водите, за подпомагане на политиката за управление на отпадъците чрез въвеждането на модерни системи за надграждане на системите за регионално управление на отпадъците, за управлението на екологичната мрежата „Натура 2000“ , за изпълнението на мерки за опазването на защитените зони, както и за две нови приоритетни оси, които ще бъдат насочени към подобряването на чистотата на атмосферния въздух и въвеждането на мерки за превенция и управление на риска от наводнения и свлачища“, обясни Василева. Министърът посочи, че се надява в най-кратък срок Европейската комисия да одобри програмата.

ОП „Околна среда“ е една от седемте оперативни програми, които ще бъдат изпълнявани в периода 2014-2020 г. Документът определя приоритетите за финансиране в областта на околната среда със средства от Кохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз през програмния период. Разработването на програмата е резултат от работата на тематична работна група, в която участват представители на администрацията и на широк кръг партньори – неправителствен сектор, бизнес, социално-икономически партньори, академична общност, организации на и за хората с увреждания и др.

Приоритетите за финансиране съответстват на целите на Стратегия „Европа 2020“, както и на основните национални и европейски стратегически междусекторни и секторни документи, отчитайки коментарите на Европейската комисия. Общият бюджет на ОПОС е 1 770 381 345 евро, в това число европейско съфинансиране в размер на 1 504 824 141 евро и 265 557 204 евро от националния бюджет, разпределени между приоритетните оси както следва: Приоритетна ос 1 „Води“ – 1 196 млн. евро; приоритетна ос 2 „Отпадъци“ – 288 млн. евро; Приоритетна ос 3 „Натура 2000 и биоразнообразие“ – 101 млн. евро; Приоритетна ос 4 „Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища“ – 78,5 млн. евро; Приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ – 59 млн. евро и Приоритетна ос 6 „Техническа помощ“ – 47,5 млн. евро.

От това лято Шел ще добива нефт в Северния ледовит океан

USA ALASKA DUTCH HARBOR 5AUG12 - Greenpeace boat crew protest at Shell drill ship Noble Discoverer anchored near Dutch Harbor, Unalaska, Alaska.Photo by Jiri Rezac / Greenpeace© Jiri Rezac / Greenpeace

Shell Gulf of Mexico, Inc. получи условно одобрение от администрацията на Обама да добива нефт и газ в Северния ледовит океан.

Това е голяма победа за петролната индустрия, чийто представители се стремят от години да „пробият“ в Чукотско море,  където се смята, че има огромни залежи от нефт и газ.

Според  Абигеъл Рос Хупър, директор на Бюрото за управление на океанската енергия,  потенциалното проучване на Чукотско море е внимателно обмислено и са взети всички необходими мерки за защита на екосистемата и на значимите социални и екологични ресурси на региона.

Това решение е съкрушителен удар за еколозите. Според природозащитниците евентуален инцидент ще има много по катастрофални последици от петролния разлив в Мексиканския залив през 2010г., където загинаха 11 души, а милиони барела петрол бяха излети във водата.

Еколозите не смятат, че компанията Шел е доказала, че може безопасно да добива нефт в Чукотско море, а дори и от бранша признават, че това е едно от най-опасните места в света.

Морето е основен миграционен път на много морски бозайници, включително полярен кит и моржове, а най-близката станция с оборудване за реагиране при разлив е на повече от 1000 мили.

Това е и една от основните причини да се провеждат демонстрации против добива на нефт от Шел в Северния ледовит океан.

ЕКО-БАТЕРИИ НАМАЛЯВАТ СМЕТКИТЕ ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО

teslamotors

Автомобилната компания  Tesla Motors разпродаде за шест дни новите еко-батерии, които представи на 1-ви май тази година. Батерията може да съхранява енергия от слънчеви панели и от други възобновяеми източници, което би могло драстично да намали сметките за електричество на домакинствата.  Основателят на компанията Елон Мъск обяви, че са получили над 38 000 заявки през изтеклата седмица. Цената на новите еко-батерии достига до $3.500